Biti vodnik reševalnega psa je način življenja

Glavnino dela v našem društvu predstavlja delo »reševalcev«. Mi in naši psi smo tisti, ki se stalno šolamo in redno treniramo, da potem lahko kjerkoli in kadarkoli iščemo pogrešane – v gozdu, v ruševinah ter pozimi tudi v plazovih. Tržiški reševalci se s svojim reševalnim delom lahko pohvalimo, saj predstavljamo dobro polovico članov SIP (skupina za iskanje pogrešanih) za Gorenjsko, svojega predstavnika pa imamo tudi v MERPu (mobilna enota reševalnih psov), katerega člani so »specializirani« za delo v ruševinah.

Treningi reševalcev potekajo skozi vse leto. Vsaj 2x tedensko v okviru društva (četrtki in nedelje) na različnih lokacijah (gozd, ruševine, poligon). Poleg naštetega mora vodnik reševalnega psa najprej sam opraviti vrsto izpitov iz različnih področij (nevarnosti v ruševinah, gorah, orientacija, prva veterinarska pomoč, prva medicinska pomoč…), temu sledijo še izpiti s psom. Redno se mora udeleževati vaj in izobraževanj na nacionalni ravni (v okviru Enote reševalnih psov Slovenije – vsaj 10 udeležb na letni ravni). Ko enkrat opravite vse izpite, pa morate temu prišteti še (nenapovedane) prave iskalne akcije.

Če se Vam zdi, da imate dovolj časa in volje za vse obveznosti, in imate neagresivnega (najbolje srednje velikega) psa – vabljeni, da se nam čim prej pridružite (najbolje že z mladičem). Pišite nam na naš email ali pokličite 041 657 159 (Darko).