Vodniki reševalnih psov smo pogledali v preteklo leto

Leto je okoli in kljub nevšečnostim, ki so nas spremljale preteklo leto, se nam je nabralo kar nekaj dogodkov.

Vodniki z našimi štirinožnimi prijatelji smo v novo leto zakorakali z odmevno iskalno akcijo, ki je potekala na Blegošu. Takoj na to je sledila vikend vaja vseh enot SIP v Gotenici. Vaja poteka vsako leto sredi januarja, od petka do nedelje. Tam obnavljamo znanje o prvi pomoči psu, človeku, izmenjujemo znanja, mnenja in izkušnje. Mesec smo zaključili zopet z iskalno akcijo na Jesenicah. In v februarju takoj nadaljevali z njo. V februarju in marcu smo obiskali otroke petega razreda OŠ Bistrica, ki so imeli zimski tabor na Zelenici. Predstavili delo vodnika in reševalnega psa. Otroci so zastavljali tudi raznorazna vprašanja na temo iskanja. Seveda predstavitev ne gre brez dejanskega prikaza. Tako je pes tudi potreniral iskanje v lavini. Tik pred zaprtjem oz “lock down-om” je bila še ena iskalna na Trsteniku, ki se je hitro in srečno končala. Ob dnevu Civilne zaščite, 1. marec, je naš Miran Tišler – vozk, prejel plaketo CZ, ki jo podeljujejo za življenjsko delo, posebne zasluge ter izjemne uspehe na področju zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesreče.

Zaradi covid-19 nam je v mesecu marcu odpadel letni občni zbor, ki smo ga nato izvedli v mesecu juniju. Prav tako so bili tečaji izvedeni šele v mesecu maju in čez poletje. Jesenki so žal odpadli. V jesenskem delu nam je zaradi popolnega zaprtja odpadla tudi preizkušnja za uvrstitev v enoto, katere organizator je bilo KD Storžič.

V mesecu aprilu smo se vodniki zopet odzvali pozivu na iskalno akcijo.

V mesecih od maja do septembra so se naši člani udeleževali izpitov iz iskanja pogrešanih oseb (IPO) in iskanja izpod ruševin. Na izpitih smo bili bolj ali manj uspešni. Ravno tako pa smo se udeleževali iskalnih akcij, ki jih je bilo čez poletje tudi nekaj. V septembru smo bili zopet povabljeni na Jesenice, na dneve vseživljenjskega učenja, kjer smo se predstavili. Predstavljali smo se tudi na uri pravljic v Tržiški knjižnici. Tik pred ponovnim zaprtjem države zaradi virusa, pa je sledila še zadnja predstavitev dela vodnik-pes, kot reševalni tim, v OŠ Žirovnica.