Vaja ERP, Tržič, 21. april 2012

Kot so nekateri opazili je v Tržiču in okolici v soboto potekala vaja Enote Reševalnih Psov Slovenije. Na vaji je sodelovalo 112 ljudi, skoraj polovica je bila “začetnikov”, ki so med samim delom spoznavali, kaj jih čaka v bližnji prihodnosti. Vaja je potekala tako kot smo si zamislili, le za “stike z javnostjo” je malo zmanjkalo časa, ampak v bodoče bomo tudi ta del popravili.
Vodniki so uspešno pregledali terene, ki smo jim jih pripravili. Našli so vse “pogrešane”, razen enega, ki se je dvema skupinama očitno precej dobro skril, a so ga naslednje skupine uspešno našle. Očitno je kombinacija izkušenih vodnikov in vodnikov začetnikov tokrat dokaj uspešno sodelovala, tako da ni bilo nobenih posebnih problemov niti z orientacijo in lociranjem delovišč ter opravljanjem dela, ki smo si ga izbrali kot hobi. Navkljub aprilski napovedi vremena se nam je večino dneva kazalo sonce, dežja je bilo le za vzorec, tako da je bilo delo še prijetnejše kot bi bilo v dežju.
Novi vodniki- začetniki so imeli priložnost neposredno spoznati delo za katero se usposabljajo, starejši vodniki pa so delili svoje izkušnje in tako še dodatno motivirali začetnike.
Glede na veliko število udeležencev ter lokacije delovišč in zbirališča v Tržiču pred bivšo BPT mislim, da tudi za okolico in opazovalce nismo bili preveč moteči, tudi odzivi javnosti so bili dokaj ugodni, nikjer- vsaj po mojem vedenju ni bilo kakšnih negativnih komentarjev, tako da smo lahko z izvedbo vaje zelo zadovoljni.
Pripetila se je le ena manjša nesreča, ko si je ravno na delovišču namenjenem prvi veterinarski pomoči eden od psov v tačko zadrl trsko in bil takoj pod strokovnim vodstvom “naše” veterinarke tudi oskrbljen.
Zahvaliti se moramo vsem prizadevnim tržiškim kinologom-reševalcem in ostalom, ki so nam prijazno priskočili na pomoč pri organizaciji in sami izvedbi vaje.
Povabilu na ogled vaje so se odzvali tudi predstavniki GRZS- Postaja Tržič, župan Borut Sajovic, načelnik URSZR Kranj Jernej Hudohmet ter nekateri novinarji, zato bomo verjetno še kaj novic o vaji prebrali v Gorenjskem Glasu in Reviji Slovenska vojska. Malce več pozornosti smo namenili samemu delu na deloviščih, zato so opazovalci lahko bolj neposredno spoznavali naše (in pasje) delo v skupinah.

Bo že držal, če je v Gorencu pisal, pravijo: http://www.gorenjskiglas.si/novice/kronika/index.php?action=clanek&id=59294

Darko Turk