Lavinski izpiti

V organizaciji KD Ljubljana so 30.3.2013 potekali izpiti iskanja v snežni plazovini. Prijavljenih je bilo 9 vodnikov. 8 jih je opravljalo izpit 1.stopnje IRP-L1 (RH-L A), en vodnik pa izpit 2.stopnje IRP-L2 (RH-L B). Iskanje je potekalo za hotelom pod Zelenico, poslušnost in ovire pa na poligonu v Ljubljani. Uspešni so bili štirje reševalni pari (1x L2, 3x L1) med katerimi sta bila tudi naša Marko Gril in njegova Iška. Takole je Marko povzel njuno predstavo:

Glede na to, da sem šel na izpit bolj kot ne za zabavo, sem z izkupičkom več kot zadovoljen. Resda sem šele na parkirišču na Ljubelju ugotovil, česa vsega s psom nisva vadila, ampak ker sva bila tam za zabavo, me, seveda pa posledično tudi Iške, to ni ničkaj vznemirilo. Iskanje samo je sicer potekalo brez težav, markerja sta bila najdena hitro, nekaj živčnosti je bilo zgolj zaradi nakazovanja drugega, ki ga je psica sicer našla prvega, vendar ga sprva tudi zaradi moje taktične napake ni takoj nakazala, tako da sva se k njemu vrnila šele po tem, ko sva uspešno zaključila s prvo pravo najdbo.

Drugi del izpita, ki je potekal na poligonu KD Ljubljana, je bil predvsem veliko bolj barjansko blaten, sicer pa prav tako uspešen, čeprav se nama je poznalo, da pravzaprav že nekaj mesecev discipline poslušnosti nisva vadila. Tako sva se predvsem zanašala na pretekle izpitne izkušnje, ki pa jih roko na srce nimava malo.  No ko potegnemo črto pod vse, je bil pravzaprav zabaven in uspešen dan.