Vaja/trening Ljubelj, 29. 6. 2013

KD Storžič je na pobudo kolegov iz ORHB iz Celovca in Beljaka organiziralo trening reševalnih psov na Ljubelju in okolici.

Treninga se je udeležilo 8 vodnikov iz Avstrije in 5 članov ERP KD Storžič. Glede na pripravljenost/usposobljenost psov in vodnikov smo se razporedili v dve skupini. V prvi skupini so, pod vodstvom Mirana Tišlerja, sodelovali manj izkušeni vodniki s svojimi psi, v drugi pa pod mojim vodstvom izkušenejši vodniki. Po uvodni debati in predstavitvi načina dela in izkušenosti posameznih vodnikov smo prešli na praktično delo in v izkušenejši skupini opravili iskanje v gozdu na 1-3 markerje, odvisno od želje vodnika. V skupini začetnikov pa se je delalo predvsem na motivaciji psov. V tej skupini se je naredilo 4 »kroge« dela, večinoma z motivacijo z »odhodom« markerja v skrivališče in po oblajanju še eno motivacijo »s pobegom«. Glede na navajenost avstrijskih vodnikov na delo »na hrano« in kasnejše težave psov med iskanjem, ko so našli izgubljene brikete/hrano, smo kolegom predlagali in tudi demonstrirali motivacijo psov z uporabo plenskega nagona – motivacija in nagrajevanje psa z igračo.

Po analizi dela je sledila še debata »ob šanku«, kjer smo se dogovorili še za naš obisk v Beljaku ali pa Celovcu- odvisno od razpoložljivega časa, ter možnem sodelovanju/prijavi ORHB na letnem taboru v Tolminu ter ostalih planiranih aktivnostih na naši in njihovi strani meje o čemer se bomo sproti dogovarjali.

Na vaji/treningu smo sodelovali: Drago Fister, Dušan Hrnčič, Robert Jančič, Miran Tišler in Darko Turk iz ERP KD Storžič.

                                                                                 Darko  

Več fotografij najdete na naši facebook strani.