Iskalna akcija: Polica pri Naklem

Ko se iz mojega mobilnega telefona oglasi Radetzky marš je že jasno, da klic prihaja iz ReCO Kranj in da vodnike reševalnih psov policisti potrebujejo za iskanje pogrešane osebe. Po telefonu se dogovorimo o lokaciji zbornega mesta in preko pozivnikov ter SMS sporočil obvestimo ostale člane   o dogovorjenem in pričnejo se aktivnosti, potrebne za organizacijo iskalne akcije, ne glede na uro dneva ali noči, vreme, letni čas in ostale okoliščine.

V včeraj zvečer, okrog 21:40 ure se je pričel odvijati enak scenarij. Policisti PP Kranj so zaprosili za našo pomoč pri iskanju 81-letne pogrešane domačinke iz Police pri Naklem. V dokaj kratkem času se je zbralo precej gasilcev iz občine Naklo, 12 vodnikov KVRP Kranj in 8 vodnikov reševalnih psov ERP pri KZS – članov Skupine za Iskanje Pogrešanih za Gorenjsko.

Po kratkem posvetu s policisti smo se dogovorili o načinih in območju iskanja pogrešane osebe in malo po 22. uri pričeli z dejanskim iskanjem pogrešane. Po približno dveh urah, ob uri strahov, je (Marko Gril z Iško) / smo pogrešano našel v gozdu ob ograji avtoceste. Po prvem pogovoru s pogrešano je bilo ugotovljeno, da je ženska oslabela in premražena in zato sama ne bo zmogla poti do zbornega mesta zato ji je na pomoč priskočila ekipa reševalcev z nosili in jo prinesla do roba gozda, kjer smo jo predali v oskrbo ekipi NMP Kranj, ki jo je odpeljala v oskrbo v ZD Kranj.

Po naših podatkih pogrešana ni utrpela nikakršnih poškodb ali trajnih posledic in je že v domači oskrbi.

Po vsaki uspešni iskalni akciji, sploh če je pogrešana oseba najdena živa in zdrava vsi sodelujoči reševalci, tako vodniki kot tudi naši štirinožni prijatelji, pozabimo na vse ure (včasih) napornih in dolgotrajnih treningov ter trud, ki ga vlagamo v šolanje ljudi in psov. Pa v bistvu delo z reševalnimi psi ni le »delo« ampak je praktično način življenja, saj so naši psi vseskozi vključeni v naše preostalo življenje kot enakopravni člani družine s skoraj vsemi privilegiji in dolžnostmi.

Za zaključek pa bi se zahvalil vsem sodelujočim reševalcem, ki so sodelovali v tokratni iskalni akciji in prispevali delež v uspešno sestavljen mozaik.

 

Darko Turk