Lavinski tečaj v Logarski dolini

Prijatelji iz KD Zgornjesavinjske doline so nas med 22. in 26. 2. 2017 povabili na tradicionalno zimsko usposabljanje v Logarski dolini. Tečaja smo se udeležili 4 člani ERP KD Storžič s svojimi psi- Miran Tišler, Darko Turk, Dušan Hrnčič in Alenka Kučič. Trenirali smo na pravi plazovini in v okoliških gozdovih. Poseben čar so treningom dodale razne vremenske (ne)prilike. Tako smo v petih dneh trenirali v lepem, že prav toplem soncu pa v snegu in nato še v močnem vetru, ki je prinesel oblačen in deževen dan, v nedeljo pa zopet v prelepem soncu.

Prvi dan smo imeli res srečo, saj smo nekateri delali visoko pod Planjavo v objemu toplih sončnih žarkov na pravem, svežem plazu. Oboroženi z lavinskim trojčkom smo zagrizli v hrib, skopali grobove in trenirali. Spoznali smo, da je gibanje po pravem plazu velik izziv tako za psa kot za vodnika. Trening smo pod budnim očesom inštruktorjev prilagajali posameznemu psu. Naslednje dni trening na plazu žal ni bil mogoč. Zapadlo je precej novega snega. Trening pod stenami, oblečenimi v belo odejo, bi bil za nas lahko zelo nevaren, zato smo ostale dni vse skupine nadaljevale s treningom v gozdu v okolici objekta, v katerem smo bili nastanjeni. Snežne razmere v dolini so na srečo dopuščale, da smo v nedeljo dopoldne na varni ravnini namesto na plazu kljub temu spoznali delovanje žoln in iskanje z njimi.

Hvala članom KD Zgornjesavinjske doline za povabilo, odlično organizacijo ter super izmenjavo izkušenj na treningih! Vsem udeleženim hvala za pomoč pri treningih ter dobro voljo, ki je ni zmanjkalo niti ob družabnih večerih.

 

Foto: Jože Šviglin, Tamara Bonasera, Ivan Tavčar