20. memorial Boža Talana

V spomin na kinološkega sodnika Boža Talana prireja Kinološka zveza Slovenije enkrat letno, običajno v septembru, v organizaciji Enote reševalnih psov Šmarna gora, tekmovanje ekip z reševalnimi psi.

Memorial je zasnovan kot tekmovanje trojk – treh vodnikov s psi. Tekmovanje, ki poteka skozi cel dan je sestavljeno iz disciplin, s katerimi se vodniki reševalnih psov srečujejo na resničnih akcijah. Tako je tu zajeto iskanje izgubljenih v gozdu, zasutih pod ruševino in pogrešanih ob poti. Poleg iskanja je tu še poslušnost psov, premagovanje lažjih in težjih ovir, orientacija ter nudenje prve medicinske pomoči. Poglavitni namen je druženje in pridobivanje izkušenj s tekmovalnim duhom. Pogoj za udeležbo na memorialu pa je izpit I. stopnje. In ker smo v letošnjem letu v društvu kar trije opravili izpit I. stopnje, IPO – 1, je bilo samoumevno, da se tega tekmovanja tudi udeležimo. Tako smo se tega tekmovanja udeležili: Andrej z Thorom, Robi z Ari in Marina z Ronom.

In ker je važno sodelovanje ne zmaga smo zmago letos zato prepustili Primorcem, ki so ravno ta dan praznovali Dan vrnitve Primorske k matični državi!